پوشش های ضد میکروبی برای منسوجات|Antimicrobial Coatings For Textiles
پوشش ضد میکروبی منسوجات علاوه بر اینکه موجب مراقبت از استفاده کننده آن ها از انواع عفونت ها و بیماری های میکروبی و انتقال بیماری ها می شود، موجب از بین رفتن باکتری هایی که در الیاف منسوجات رشد و زندگی می کنند شده و باعث رفع بوی بد ناشی از آن ها می شود.
پوشش های ضد میکروبی شناخته شده علاوه بر پلیمرها، فلزات نقره و مس می باشند. پوشش نقره ایجاد شده روی سطح منسوجات با روش مگنترون اسپاترینگ عامل کشنده باکتری های Staphylococcus epidermidis و E. coli است. از طرفی چون مس مقاومت کمی در برابر خوردگی دارد، از آلیاژ آن با روی یا تیتانیوم استفاده می شود. مطالعات نشان داده اند که پوشش منسوجات با برنج با استفاده از مگنترون اسپاترینگ اثر ضد میکروبی خوبی در برابر S. aureus و E. coli داشته است.
Microbes are everywhere from 2.5 km under the sea to 10 km high above the ground in the upper troposphere of the earth atmosphere. They are available in our foods, tongue, gut, skin surface, clothes, door handles, keyboard, mouse, telephone handsets, railings of stairs, mobile phone surfaces, and even on bank notes and most of the things That we come in contact with during our daily lives. However, not all microbes are bad, and some of them actually play a great role in our ecosystem. Nevertheless, some of these microbes are used in our food and drink production (e.g., cheese, yogurt, wine, etc.), and some of them decompose the wastes produced from everyday activities.
Microbes are strongly adaptable to conditions and some of them can even survive subzero to boiling temperatures. Again microbes could be a bacterium, virus, or fungus. Bacteria furthermore could be divided into two groups, namely gram-positive and gram-negative, depending on the Gram reaction. The peptidoglycan layer of the Gram-positive bacteria is thick and double layered whereas in the case of gram-negative bacteria it is thin and single layered. Gram-positive bacteria produce exotoxins, But the gram-negative bacterium produces endotoxins.
Handbook of Antimicrobial Coatings. http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-811982-2.00016-0
Copyright © ۲۰۱۸ Elsevier Inc. All rights reserved.
جهت مشاهده مطالب بیشتر در کانال تلگرام ما عضو شوید :